VİTRİN
Uluslararası Hidrasyon ve Sağlık Kongresi
KONGRE TARİHİ10 Ekim - 14 Ekim 2018
KONGRE ŞEHRİ
Antalya, Türkiye
KONGRE YERİ
Gloria Golf Hotel
KONGRE WEB SİTESİ
www.hidrasyon2018.org
DAVET
Değerli Meslektaşlarım,
Yükseliş İktisadi ve Stratejik Araştırmalar Vakfı’nın 10-14 Ekim 2018 tarihleri arasında Antalya’da düzenleyeceği Uluslararası Hidrasyon ve Sağlık Kongresi’ne sizi davet etmenin mutluluğunu yaşamaktayım.
Su insan sağlığı açısından mutlak gerekli olan 5 besinden birisidir. Dünyada son 10.000 yıldır var olan su miktarı değişmemiştir. İnsanların su ihtiyacı ise her 20 yılda bir iki kat artmaktadır. Nüfus artış oranı ise bu artışın yaklaşık yarısı kadardır. İnsanların su ihtiyacının %92’si tarımda ve endüstride, %8’i ise ev içerisinde kullanılmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü bir insanın İçme, yemek, banyo ve temizlik için günlük 50 litre su tüketmesi gerektiğini belirtmektedir. ABD de kişi başı günlük su tüketimi 350 litre olup, Avrupa ortalamasından %70 daha fazladır. Afrika’da, özellikle Sahra altı bölgede ise günlük tüketim 4.5 litreye kadar düşmektedir. Asya kıtasında 700 milyon insanın temiz su içme şansının olmadığı, 2 milyar kişinin yeterli sanitasyon için suya sahip olmadığı bilinmektedir. Dünyadaki ülkelerin yaklaşık 1/3'ü suyu yetersiz ya da az olan ülkelerdir. Dünya nüfusunun %64’ü ciddi su eksikliği içerisindedir. Dünya nüfusunun %12’si suyun %85’ini kullanmaktadır. Günümüzde 1,2 milyar insana su gitmemekte, 2,4 milyar insan temiz suya ulaşamamaktadır. Yani her 6 kişiden birisi temiz su içememektedir. Temiz su olmaması her yıl 250 milyon suyla ilişkili hastalığa, çoğu çocuk 5-10 milyon insanın ölümüne neden olmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerdeki, şehir şebekesine bağlı olmayan fakir halk 1 litre temiz su için 12 kat fazla para ödemektedir.
Su sağlık için mutlak gerekli bir besindir ve temiz suya ulaşmak bir insan hakkıdır. Ancak mevcut suların sadece %1’i içme suyu olup, su kaynakları kısıtlı, büyük oranda kirli ve kontaminedir. Su tarımda ve sanayide de kullanılmaktadır. Tarımda kullanılan suyun en az %50-60’ı buharlaşma ve sızıntılarla kaybedilmektedir. Gelişmekte olan ülkelerde, tarımda kullanılan suların %60-75’i alt yapı sorunları nedeniyle ekili alanlara ulaşamamakta, şehir şebeke sularının önemli bir bölümü sızıntılarla kaybedilmektedir. Sanayide ve tarımda; 1 litre benzin için 10litre, 1 kg patates yetiştirmek için 1000 litre, 1 kg kağıt üretimi için 300 litre, 1 metrik ton çelik üretimi için 215.000 litre su kullanılmaktadır.
Dünyadaki suların %18’ini büyük göller oluşturmaktadır. Göllerde önemli oranda kirlenme vardır ve gölleri besleyen su kaynaklarının yaklaşık 2/3’ü kaybedilmiş durumdadır. Dünyadaki sahillerin sadece %3’ü yüzebilecek kadar temizdir. Göllerde ve denizlerde biyolojik çeşitlilik çok azalmış durumdadır. Pek çok nehir suyunun ¾’ü, değil tarımda endüstride bile kullanılamayacak kadar kirlidir.
Tarımda kullanılan, 600 değişik kimyasal içeren 35.000 pestisit bulunmaktadır. Bunlar yağmur suları ve sızıntılarla su kaynaklarına karışarak kirlenmelerine neden olmaktadır. Pestisitlerin konjenital sakatlıklara, sinir harabiyeti, kısırlık ve kansere neden olabildiği bilinmektedir.
Yeterli ve Temiz İçme Suyuna Ulaşamama fiziksel performansın azalmasına ve pek çok sağlık sorununa neden olmaktadır. Yetersiz su alımı yüksek yağlı diyetin tercih edilmesine ve sonuçta obeziteye, ağız sağlığının bozulmasına, riskli gebeliklerin artmasına (amnion sıvı volümünde azalma), bası yaralarına, kronik kabızlığa, İdrar yolu enfeksiyonlarına, böbrek ve safra kesesi taşlarına, koroner kalp hastalıklarının artmasına, düşük tansiyona, Diabetes Mellitusa, kognitif bozukluklara, düşme ve yaralanmaların artmasına, cilt sağlığının bozulmasına, Kolon, meme, prostat vb kanserlerin artışına, tromboz ve inmelerin, hastaneye yatışların artmasına neden olmaktadır.
Stres ve ilaç kullanımı artmaktadır (laksatif, diüretik, hipnotik vb). Bir yapı taşı olarak suyun ve elektrolitlerin vücudumuzdaki yeri ve fonksiyonları ve su-elektrolit dengesi, minimum su ihtiyacı ve dehidratasyon, su İhtiyacını etkileyen faktörler, optimal su alımının hastalıkları nasıl önlediği halen üzerinde çalışmaların sürdüğü konulardır.
Tükrük yutma fonksiyonunu, snoviyal sıvı eklem fonksiyonlarını, göz yaşı gözlerin lubrikasyonunu sağlar. Serebrospinal sıvı sinir sistemi için bir yastık görevi görür. Vücuttaki kimyasal reaksiyonlarda sıvı medium olarak görev alır. Vücuttaki atıklar böbrek ve idrar yoluyla atılır, vücut ısısının terleme ile regülasyonunu sağlanır. Vücuttaki sıvı içerisinde elektrolitler (Na, K, Cl, magnezyum, kalsiyum vb.), bikarbonat, metabolitler, hormonlar vb. maddeler bulunur. >%1’lik sıvı kaybına dehidratasyon denilir. > %2 sıvı kaybı kognitif fonksiyonlarda bozulmaya, baş ağrısı ve yorgunluğa neden olur. Normalde bu kayıplar şiddetli sıvı alma duygusu oluşturmakta, kişi sıvı alarak dehidrate olmamaktadır. Ancak sıvı almadığı taktirde gittikçe ağırlaşan bir dehidratasyon söz konusudur. Böbrekler sadece sıvı dengesini değil elektrolit dengesini de sağlayan organlardır. Sıvı az alındığında idrar miktarı azalmakta, çok alındığında ise artmaktadır. İnsanlar ve hayvanlar yemek yemeden 60 güne kadar yaşayabilmektedir. Ancak su içilmemesine 4-5 gün, çok ideal koşullarda 7 gün dayanılabilmesi söz konusudur. Böbrek fonksiyonları azaldığından idrar konsantrasyonu düşer ve idrarla su kaybı artar. Fazla hidrasyon durumunda ise fazla sıvının atılması daha zorlaşır. Vücuttan toksinler karaciğer, böbrek, akciğerler ve bağırsaklar yoluyla atılmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü, gebelik, yaşlılık vb özel durumlar da dahil her çocuk ve erişkinin alması gereken günlük sıvı miktarını belirlemiştir. Türkiye’de ve diğer bazı ülkelerde yapılan çalışmalar hemen her yaş grubunda günlük sıvı alımının önerilen miktarın çok altında olduğunu göstermektedir. Günlük sıvı alımının bu ülkelerdeki sağlığı olumsuz etkilediği kolayca söylenebilir. Hidrasyon, sağlık ve hastalıklara olan etkileri, gebe, yaşlı, sporcu, çocuk vb. özel grupların durumu 04-07 Nisan 2018 tarihinde Antalya’da yapılacak Uluslararası kongrede tüm boyutlarıyla tartışmaya açılacaktır. Kongre YİSAV tarafından organize edilmektedir. Organizasyon Komitesi ve Bilimsel komitede dünyada hidrasyon ve sağlık konusunda çalışan yerli ve yabancı bilim adamları yer almaktadır.
Bu düşünceler ışığında; 10-14 Ekim 2018 tarihleri arasında Gloria Golf Hotel Antalya'da gerçekleştirilecek olan Uluslararası Hidrasyon ve Sağlık Kongresi’nde sizleri aramızda görmeyi umuyor, değerli katkı ve katılımlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
Saygılarımla,
Prof. Dr. Ferit SARAÇOĞLU
YİSAV ve Kongre Başkanı
KONGREUZMANI.COM veritabanında kayıtlı etkinliklere ait tarih, yer ve diğer içerik detayları ilgili yıl içerisinde yetkili kurum tarafından değiştirilebilir. Lütfen etkinliğe ait resmi web sitesinden güncel bilgileri teyit ediniz. HATA BİLDİR: Bu etkinlik detaylarında hata varsa bize iletebilirsiniz.
Kategori İçerisindeki Benzer Etkinlikler
- Karadeniz Jinekoloji ve Obstetrik Kongresi
12 Nisan - 15 Nisan 2018, Samsun - Kapadokya Toksikoloji Sempozyumu-Kapatoks 2018
21 Eylül - 23 Eylül 2018, Nevşehir - Ağrıya Multidisipliner Bakış Sempozyumu
03 Mayıs - 06 Mayıs 2018, K.K.T.C. - 7. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi
09 Şubat - 10 Şubat 2018, Antalya - 3. Ulusal Kan ve Kemik İliği Nakli Kongresi
29 Mart - 31 Mart 2018, K.K.T.C.
KongreUzmani.com içeriklerine ve tüm rapor ekranlarına sınırsız erişim için abonelik paketlerimizi inceleyebilirsiniz.
Online ödeme kolaylığı ile... ÜYE OLMAK İÇİN TIKLAYINIZ