Bu etkinlik ileri bir tarihe ertelenmiştir.
Güncel detaylar için lütfen daha sonra tekrar ziyaret ediniz.
Dünya çapında geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları giderek daha fazla ilgi görmektedir. Bu uygulamaların nesilden nesile aktarılan bilgiler olmasının ötesinde bilimsel zemine oturtulması açısından çeşitli çalışmalar yapılmaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü de 2014 - 2023 Geleneksel Tıp Stratejisi kapsamında bu alanda yasal düzenleme yapılması ve modern sağlık sistemleri ile geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının entegre edilmesini teşvik etmektedir. Keza, DSÖ tarafından 2018 yılında yayınlanan son ICD sürümünde Geleneksel Tıbba da yer verilmektedir.
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp uygulamalarına toplumun farklı kesimlerinin erişebilmesi, bu uygulamaların kanıta dayalı olarak sağlık sistemine entegre edilmesi, uygulayıcıların ve uygulamaların standardize edilmesi önem arz etmektedir. Bu amaçla kısa süre içinde mevzuat çalışmaları yaparak ve “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği” ve sonrasında “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarının Klinik Araştırmaları Hakkında Yönetmelik” yayımlayarak konununun hukuksal alt yapısını oluşturduk. Konunun kanıta dayalı zeminde ilerlemesi için azami hassasiyet gösterilerek pekçok üniversitemizde önce Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama Merkezleri kurularak, Ar-Ge ve eğitim çalışmaları başlatılmıştır. Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Anabilim Dalları da kurularak yüksek lisans ve doktora programları açılmaktadır.
Bu bağlamda köklü bir geleneğe sahip olduğumuz gerçeğinden yola çıkarak, uluslararası arenada da sorumluluk üstlenerek, dünyanın farklı bölgelerindeki geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları alanındaki yeni gelişmelerin paylaşılması adına bilimsel altyapısı güçlü bir Uluslararası GETAT Kongresi geleneği başlattık. Bu bağlamda ilkini “Anadolu Tıbbı” vurgusu ile 2018 yılında düzenlediğimiz GETAT Kongresinin ikincisini “Kronik Hastalıklarda GETAT Uygulamaları” teması ile gerçekleştirdik.
Söz konusu kadim bir geçmişi olan Anadolu’da olgunlaşmış geleneksel tıbbımız olduğunda, ”bal“ tartışmasız özel bir yere sahip olmuştur. Bu da modern ifadesiyle Apiterapiyi akla getirmektedir. Dünya genelinde Apiterapi ile ilgili bilimsel çalışmaların artışı dikkat çekmektedir. Ülkemiz, arıcılık ve bal üretiminde dünya sıralamasında en üst seviyelerde yer almaktadır. Bugün örneğine az rastlanır bir şekilde üniversite bünyesinde apiterapi uygulama merkezlerimizin bulunması dünyada ilgi odağı olmaktadır.
Yakın geçmişte Dünya Apimondia Kongresine ev sahipliği yapan ülkemizden Uluslararası Apiterapi Federasyonu başkanının da seçilmiş olması sevindirici bir gelişme olmuştur. 3. GETAT Kongremizin ana temasının “Apiterapi” olması yönündeki talepler tarafımıza ulaşmış ve geçmişten geleceğe Apiterapi uygulamalarının bilimsel mercek altına alınacağı özel ve geniş çaplı bir kongre düzenlenmesi planlanmıştır.
Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Apiterapi Federasyonu’nun bilimsel destekleri ile yüksek düzeyde ulusal ve uluslararası katılımın olması beklenen ve 3 gün sürecek olan kongremizde; başta apiterapi olmak üzere farklı GETAT alanlarında sunumlar, bildiriler, posterler, çalışma grupları ve ödüller yer alacaktır.
Kongre ile eş zamanlı olarak Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Fuarı da gerçekleştirilecektir. Fuar alanında kamu kurum ve kuruluşlarının yanı sıra kamu yararına faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının tanıtım stantları ile katılımcılarımızın geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları alanındaki çalışmalarını paylaşma imkanı da sağlanacaktır. Ayrıca fuar alanında yerli ve yabancı ticari işletmeler tanıtım ve bilgilendirme faaliyetlerinde bulunacaklardır.
Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde, Hanımefendinin teşrifleri ile onurlandıracağı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün teknik sponsorluğunda düzenlemekten gurur duyduğumuz 3. Uluslararası Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongresi ve Fuarına katılımınız bizleri onurlandıracaktır.
Dr. Fahrettin KOCA
T.C. Sağlık Bakanı