1. Miyopi ve Az Görme Sempozyumu
KONGRE TARİHİ
26 Nisan 2025
KONGRE ŞEHRİ
İzmir, Türkiye
KONGRE YERİ
İzmir Mimarlar Odası Kongre Merkezi
KONGRE WEB SİTESİ
DAVET
Görme azlığı, tarihin derinliklerinden bu yana insanlığın en önemli tıbbi ve sosyal sorunlarından biri olagelmiştir. Çünkü hem avcı-toplayıcı toplumlarda, hem yerleşik tarım ve hayvancılık döneminde, hem de savaşların ve egemenlik paylaşımlarının yoğunlaştığı endüstri öncesi dönemlerde, görmesi az olanlar toplumun ekonomik ve sosyal yaşamına katılamamış, adeta dışlanarak biraz da doğanın insafına terkedilmiştir. Uygarlık, bugün hala az görenlerin toplumla entegrasyonu, ekonomik ve sosyal olarak bağımsızlıkları konusunda ciddi uğraşlar vermektedir.
Bugün dünyada, görmesi az ya da görmesini kaybetmiş en az 263 milyon insan yaşamaktadır. Bunun 36 milyonluk kesiminde görme tamamen kaybolmuştur. Görmesi az olanların %55’i kadındır ve %89’luk bir kısmı, orta ve alt gelir grubuna dahil ülkelerde ve toplum kesimlerinde yaşamını sürdürmektedir. Bu popülasyonun en az %75’lik kesimi de, önlenebilir körlük denilen, tedavi edildiğinde görmesini kaybetmeyecek veya kaybettiyse kazanacak nitelikteki önlenebilir sorunlara bağlıdır. Ayrıca, dünyada 1,1 milyar insan, yetersiz sağlık hizmetleri ve göz sağlığı hizmetlerine ulaşamaması nedeniyle görme sorunu yaşamaktadır. Bu popülasyonun da %80’lik kısmı, 50 yaşın üzerinde, ileri yaş grubuna aittir.
Görme yetersizliği, 3 kat fazla işsizlik, 3 kat fazla trafik kazası ve diğer kazalar, 3 kat daha fazla depresyon ve anksiyete ve en az 2 kat daha yüksek düşme ve kişisel kazaya maruz kalma anlamına gelmektedir.
Dünyada, görme azlığına bağlı üretim yetersizliğinin maliyeti yıllık 410,7 milyar dolardır. Sadece miyopiye bağlı üretim kaybının karşılığı 244 milyar dolar olup, presbiyopiye bağlı üretim kaybı ise 25,4 milyar dolar olarak hesaplanmaktadır. Gençlerde miyopi, yaşlılarda ise presbiyopi ve diğer yaşa bağlı göz hastalıkları çok beklenmedik hızla artış göstermektedir.
Tüm bu gerçekler karşısında, Dünya Sağlık Teşkilatı, uluslararası ve ulusal sivil toplum kuruluşları, hükümetler, meslek örgütleri ve üniversiteler bu mücadelenin içinde yer alma gayreti içindedirler. Ülkemizde de Sağlık Bakanlığı, Türk Oftalmoloji Derneği, bazı sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerimiz bu çok hassas konu üzerine ciddiyetle eğilmektedir. Bu nedenle İzmir Tınaztepe Üniversitesi bünyesinde “Az Görenlerin Rehabilitasyonu ve Miyopi Araştırma Merkezi” kurulmuştur. Bu konuda emek veren ve desteklerini her zaman sağlayan Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Güvençer’e, Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanı Sayın Prof. Dr. Esra Özer’e, Mütevelli Heyet Başkanı Sayın Dr. Mehmet Bektur’a ve bu konuda bize yardımlarıyla her zaman destek olan Danışma Kurulu üyelerimize teşekkür ederiz. Bu etkinlikleri, her koşulda Türk Oftalmoloji Derneği’nin destek ve katkıları ile sürdürmeye çalışacağımızı da belirtmek isteriz.
Bu merkezin ilk etkinliği olarak I. Miyopi ve Az Görme Sempozyumu’nu gerçekleştirme mutluluğuna eriştik. Destek olan yöneticilerimize, yönetim kurulumuza, danışma kurulumuza, katılımcılarımıza ve endüstrimize teşekkür ederim.
İzmir Tınaztepe Üniversitesi Az Görenlerin Rehabilitasyonu ve Miyopi Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Adına;
Prof. Dr. Süleyman Kaynak
2025 Tıp Kongreleri Kategorisindeki Benzer Etkinlikler
TÜMÜNÜ GÖSTER- 6. Gazi Gastroenteroloji Günleri
27 Şubat - 01 Mart 2025, Ankara - 2. Ulusal Onkolojik Rehabilitasyon Kongresi
21 Nisan - 22 Nisan 2025, Ankara - 2. İmmünoloji Gençlik Kampı
03 Mayıs - 04 Mayıs 2025, Konya - Nöro-Oftalmoloji Nöro-Otoloji Sempozyumu 2025
31 Mayıs - 01 Haziran 2025, Ankara - 3. Asistanlıktan Uzmanlığa Dermatoloji ve Kozmetoloji Kongresi
03 Eylül - 07 Eylül 2025, Konya

Kongre Otelleri
hakkında bilgi alarak, farklı filtreleme seçenekleriyle kongre otellerini detaylıca arayabilirsiniz.